Aanleverspecificaties

Hoe lever ik bestanden aan? bekijk de aanleverspecificaties

Zelf je bestanden aanleveren is bij Offset.nl ook heel simpel. Je kunt dit direct doen bij je bestelling, of er voor kiezen om dit achteraf te (laten) doen. Oja, we voeren altijd een gratis bestandscontrole voor je uit voordat we jouw bestelling gaan produceren. Just to be sure…

Hoe moeten je bestanden worden aangeleverd?

  • Sla je bestand op als .PDF, .JPG of .TIFF. Heb je een ander bestand? Neem dan even contact met ons op.
  • Zorg er bij JPG bestanden voor dat je bestand het liefst 300 DPI is. Is het kleiner, neem dan contact op.
  • Zorg voor 3 mm afloop aan alle zijden. Afloop is de marge die wij nodig hebben om je drukwerk te snijden.
  • Heeft je drukwerk een kader? Er kan dan een kleine afwijking ontstaan door het snijden. Daarom nemen we altijd even contact met je op om goedkeuring te vragen.
  • Het beste is als je tekst 3-5 mm van de rand afstaat. Zo krijgt je drukwerk het beste resultaat!
  • Zet alle fonts ( lettertypes ) in je bestand om naar lettercontouren
  • Je afbeeldingen moeten opgebouwd zijn uit CMYK.
  • Voor al ons drukwerk kun je bestanden aanleveren in zowel PC als Mac formaat.

Moeilijke woorden? Hier staan ze uitgelegd.

Wat betekent afloop?

Afloop (ook ‘bleed’ genoemd) betekent dat jouw achtergrond aan alle kanten 3mm groter is dan het eindresultaat. Deze 3mm zullen we er af snijden om witte randen te voorkomen (Bijvoorbeeld: Je bestelt een A5 flyer, het formaat hiervan is 148x210mm. Een correct aangeleverd A5 document is dan: 154x216mm.). Lukt je dit niet? Dan kun je er ook voor zorgen dat de tekst 10mm van de randen staat, zodat wij het ontwerp iets voor je kunnen vergroten.

Wat betekent CMYK (Fullcolor)?

Bij professionele designprogramma’s kun je ervoor kiezen om het document op te bouwen uit CMYK. Dit is een andere kleuropbouw dan jouw beeldschermkleuren (RGB). Wanneer een RGB bestand omgezet wordt naar CMYK kan er kleurverandering ontstaan. Meer informatie vind je hier. Lukt dit niet? Geen probleem: we nemen altijd nog even contact met je op als de kleurverschillen heel opvallend zijn.

Wat betekent DPI/Resolutie?

DPI(resolutie) staat voor ‘Dots per inch‘. Het is een term waarmee de kwaliteit en scherpte van een beeld wordt uitgedrukt. Hoe Hoger de DPI(resolutie), hoe meer beeldpunten er zijn en hoe scherper de afbeelding zal zijn. De resolutie van internet afbeeldingen zijn vaak 72 dpi, de resolutie van een te drukken bestand dient ongeveer 300 dpi te zijn. Je kunt dit zelf controleren door het bestand in te zoomen op 200%. (bij een visitekaartje 600%)

Welke programma’s raden jullie aan om een opmaak te verzorgen?

De programma’s Adobe InDesign, Adobe Illustrator en Adobe Photoshop zijn de meest geschikte programma’s voor de opmaak van drukwerk. Uiteraard zijn er nog vele andere programma’s om een drukklare bestand te maken, het belangrijkste is dat je jouw bestand aanlevert als een drukklare document in .pdf, .jpg of .tiff. Dus geen andere documenttypes. Voor meer informatie kun je altijd contact opnemen met onze klantenservice 085 – 7606250.

Waarom ziet het drukwerk er anders uit dan het document op mijn beeldscherm?

Een belangrijke oorzaak hiervoor is dat een beeldscherm gebruik maakt van RGB kleuren. Drukwerk kleuren zijn opgebouwd uit CMYK of via PMS kleuren. Hierdoor kunnen kleurverschillen ontstaan.